Wietboter maken
Wietboter kan je gebruiken voor verschillende doeleinden. Wil je edibles maken? Zoals spacecake of koekjes? Daarvoor zou je wietboter kunnen gebruiken. Daarmee kan je van al het lekkers maken. In deze blog leggen we uit wat je nodig hebt voor het maken van wietboter.
Hoe kies je de boter?
Voor maken van wietboter raden we roomboter aan, omdat dit is gemaakt van dierlijke vetten, de thc hecht zich beter aan de dierlijke vetten.
Als je vegan bent zou je ook nog voor een andere optie kunnen gaan. Bijvoorbeeld kokosolie of een andere vegan boter die tegenwoordig goed is te verkrijgen.
Recept voor het maken van wietboter
De basis voor wietboter is natuurlijk boter, maar wat heb je nog meer nodig?
- 250 gram boter of een vegan optie;
- hoeveelheid wiet naar voorkeur, maar je kan ongeveer 10-15 gram aanhouden
- een doek waarmee je kan zeven;
- een pan en schaal om au bain-marie te verwarmen;
Als je de ingrediënten hebt verzameld dan kun je vervolgens beginnen aan het maken van je eigen wietboter. Vuur aanzetten en daarna de pan op het vuur. Vul deze pan met water en zet de andere pan hierin. In de bovenste pan doe je de boter, zodat deze au bain-marie kan smelten.
Door de boter te laten smelten au bain-marie weet dat de boter niet gaat koken. Je wilt namelijk niet dat er iets verbrand waardoor de belangrijke stoffen verloren gaan. De (room)boter kun je op een laag vuur laten smelten, hier hoeft het water nog niet voor te koken.
De boter rustig laten smelten en daarna kun je de wiet gaan fijnmaken. Dit kun je met de hand doen of met een grinder. Dit doe je zodat de werkzame stoffen makkelijker en sneller worden opgenomen in de boter. Als je de wiet klein hebt gemaakt en de boter heb je laten smelten, dan kun je vervolgens de wiet erbij doen, bij de smolten boter.
Zodra je de wiet hebt toegevoegd, moet het water in de onderste pan koken. De boter en de wiet kunnen dan goed samen smelten en de temperatuur goed is. De boter en de wiet moet je enige tijd, wij raden 2 uur aan, laten pruttelen. Als dit proces klaar is, kun je dit met behulp van een doek gaan filteren.
Je pakt de doek, een theedoek of een hydrofiele doek en een bakje waarin je de boter kunt opvangen.
Giet de wietboter door de doek, doe dit als de wietboter nog warm en vloeibaar is. Alle wiet resten zullen achterblijven in de doek, terwijl de wietboter erdoorheen zal lopen.
De wietboter kun je daarna laten afkoelen en op kamertemperatuur laten komen zodat de wietboter kan uitharden.
De wietboter kan je direct gebruiken in allerlei gerechten of je vriest de boter in en gebruikt dit op een ander moment.
Vond je dit een interessant blog? Lees ook de andere blogs van Coffeeshop de Rode Leeuw